Un alt fel de a spune poveşti: pe bandă desenată! Cu Comics Didactic şi Mihai Grăjdeanu

 PUPPETS PLAY

„Vin la Craiova pentru echipa foarte frumoasă a festivalului şi, în acelaşi timp, pentru a face cunoştinţă cu copiii pasionaţi de bandă desenată, a-i învăţa şi a-i promova”, mărturiseşte Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor prolific de bandă desenată și romane grafice, iniţiator a numeroase proiecte editoriale, precum „Comics Didactic”, „Legendele Dacilor” și BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice. Aflat pentru al patrulea an consecutiv la „Puppets Occupy Street”, Mihai Grăjdeanu îndrumă copii şi tineri cu vârsta între 8 şi 18 ani să descopere, prin desen şi joacă, universul benzilor desenate – un mod vizual de a spune poveşti. Atelierul este coordonat împreună cu Mădălina Diaconu şi se desfăşoară zilnic, până pe 1 septetembrie, inclusiv, între orele 11.00 şi 13.00, pe esplanada Teatrului „Colibri”. 

 

„Mă bucur că mulţi copii din Craiova au fost atraşi de acest atelier şi cei mai pasionaţi dintre ei au revenit de la an la an. Desigur, vin şi copii noi şi descoperă tainele creării unei benzi desenate – de la idee până la a scrie un scenariu, îşi creează personaje şi îşi transpun în casete de bandă desenată acţiunea din poveste. Am descoperit la Craiova în fiecare an copii talentaţi”, spune coordonatorul atelierului BD. Mihai Grăjdeanu s-a născut în 1987, trăieşte în Bucureşti şi lucrează ca liber profesionist.

 Anul acesta, autorul BD îi invită pe pasionaţi – elevi din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceu – să participe la Olimpiada de Benzi Desenate! Este vorba despre un concurs național de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale, care se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Şi pentru că în 2020 se se împlinesc 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic, tema ediţiei este „Povestea inelelor olimpice”. Partener în proiect este şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, iar Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” facilitează înscrierea la concurs a copiilor din Craiova. Câştigătorii vor fi anunţaţi în luna noiembrie.

Mihai Grăjdeanu îi încurajează pe copii şi tineri să înveţe cât mai multe despre BD, pentru că, dacă sunt talentaţi şi pasionaţi, pot face chiar carieră în domeniu! „Pe parcursul atelierelor, participanţii îşi dezvoltă imaginaţia, ca şi abilităţile şi pe partea scenografică, de regie, banda desenată fiind legată şi de filmul artistic, filmul de animaţie. Este ceea ce se cere şi în industria de creare de jocuri video, în care ar putea lucra mai târziu”, mai spune acesta.

Exact ca în orice alt act de creație, pentru a realiza o bandă desenată avem nevoie de o idee şi de a decide în ce categorie va intra BD-ul (SF, acțiune, comedie etc.), cine este personajul principal și unde se petrece acțiunea. Apoi e timpul să trecem la scris şi... Dar mai bine aflaţi toate detaliile de la atelierul din cadrul Festivalului „Puppets Occupy Street”!


 

 

0 comentarii