Stop-cadru pe esplanada Teatrului „Colibri”: Ina Chira, artist fotograf

 PUPPETS PLAY

La atipica şi îndrăzneaţa Masquerade Edition 2020 a Festivalului „Puppets Occupy Street”, Ina Chira (Cluj-Napoca) şi-a propus – inspirat! –  să îi împrietenească pe copii cu arta fotografică şi, în acelaşi timp, să le facă mai uşor de înţeles şi de acceptat pandemia, cu toate regulile pe care le impune.

Artist fotograf cunoscut şi iubitoare de copii, pe care îi are cel mai des în obiectivul aparatului său foto, Ina Chira vine pentru al doilea an la Craiova. Atelierele pe care le coordonează au loc pe esplanada Teatrului „Colibri” zilnic, până luni, 31 august, inclusiv: „Păpușa fotogenică” – între orele 11.00 şi 13.00, şi „Fotografia copiilor” – de la 14.00 la 16.00.

În cadrul celui dintâi, copiii și părinții lor pot lucra împreună, tema fiind „Perioada de carantină – ce îți aduci aminte, ce ți-a plăcut sau ce nu ți-a plăcut”. Ei vor crea o păpușă, inspirată de o fotografie personală (realizată în timpul atelierului) și a unei bucăți de pânză, cu ajutorul căreia vor realiza o scenetă.

Cum i-a provocat pe cei mici? „Acum găsim pe jos, din păcate, multe măşti folosite. Am desenat cu creta, pe asfalt, conturul capului în dreptul unei astfel de măşti. Copiii au fost foarte încântaţi de idee! Aşa am găsit subiectul... momentului!”, povesteşte Ina Chira.

Atelierul „Fotografia copiilor” le dezvăluie participanților frumusețea artei fotografice și îi învață tehnica de fotografiere cu aparatură analog și digitală, folosind lumini de studio, dar și lumina ambientală.

„Copiii învaţă să îşi folosească telefonul în mod util – pentru a face artă, pentru a se exprima, pentru a le arăta altora cum văd ei lumea din jurul lor. Telefonul lor este un dispozitiv foarte bun de fotografiat. Este suficient să ştii un pic să încadrezi, să te uiţi la culoare, la ambient, să vezi imaginea per ansamblu, să fii atent la detalii. Sunt elemente de bază pe care copiii le învaţă la acest atelier şi pe care apoi le folosesc într-un mod util. Cu telefonul! Le arăt şi fotografia de studio – cu aparatură veche, analog. Anul trecut, la atelierele din festival i-am învăţat cum să lucreze pe analog, am developat filmul şi fiecare a avut clişeul lui, cu imaginea realizată de el”, a mai spus Ina Chira. 



 

0 comentarii