Hodoronktronk's World te provoacă la educaţie prin creaţie!

 PUPPETS PLAY

Chiar aşa, hodoronc-tronc a plecat Taisia Orjehovschi la mare, după absolvirea Facultăţii de Teatru, când... s-a trezit şomeră cu diplomă! Şi-a zis: „Ce fac acum? Trebuie să muncesc!”. Învăţase despre păpuşi şi marionete de la Cristian Pepino, Brânduşa Zaiţa Silvestru şi alţi dragi profesori, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”. „Doamna Brânduşa ne-a spus că suntem binecuvântaţi că avem această meserie...”, îşi aminteşte Taisia. „Am jucat la mare, apoi am revenit în Bucureşti şi am continuat”. Era anul 2002.

Astfel a apărut Hodoronktronk's World – o companie de teatru care promovează educaţia prin creaţie. Invitată, anul acesta, pentru prima dată la „Puppets Occupy Street”, s-a întâlnit cu publicul la atelierele de creaţie „Călătoriile lui Şosetino” şi „Lingurina Balerina” şi la spectacolul „Zâna primăverii”, a cărui ultimă reprezentaţie din festival o puteţi vedea astăzi, de la ora 18.00, în Piaţa „William Shakespeare”.


«Foarte frumos a fost la Craiova! Păcat că plecăm mâine... E emoţionant că în aceste vremuri, cu pandemia şi tot ce trăim, Teatrul „Colibri” ne-a adunat şi mergem mai departe împreună», spune Taisia Orjehovschi – actor mânuitor păpuşi-marionete la Hodoronktronk's World. De ce şi-a dorit să ajungă la festival? „Să ne întâlnim, în primul rând, cu breasla şi să ne bucurăm de public, de copiii de-aici, să-i învăţăm nişte lucruri minunate la atelierele noastre. Să facem educaţie prin creaţie. Este foarte important să înţeleagă că lucrurile frumoase se nasc din iubire şi din bucurie, din joc în joacă”.



Cele două ateliere de creaţie s-au desfăşurat zilnic, la prânz, între 25 şi 27 august, în Parcul „Nicolae Romanescu”, fiind deschise copiilor cu vârsta între 3 şi 15 ani. La primul, aceştia au construit şi mânuit păpuşi muppets din şosete, la celălalt au transformat linguri de lemn în păpuşi originale, în culori şi cu expresii diverse. 

Cum au apărut ideile desfăşurării lor? „Am o fetiţă, acum are 8 ani. Când era mică, îşi arunca şosetele peste tot prin casă. Trebuia să o conving cumva să-şi aranjeze lucrurile. Şi atunci am luat un ciorăpel şi i-am dat viaţă. Apoi mi-am dat seama că poate deveni o păpuşă muppet... i-am pus ochişori, păr, fundiţe şi alte detalii. Şi de-atunci Şosetino călătoreşte prin lume! Iar Lingurina Balerina tot aşa a apărut: fetiţa mea nu prea mânca şi îi spuneam cum o lingură poate fi... un avion, un fluture, un personaj de poveste. Pentru că mai târziu a început să facă balet, Lingurina a devenit şi ea... Balerina!”, povesteşte, amuzată, Taisia Orjehovschi.  


„Zâna primăverii” este un spectacol-dialog, ce îmbină didacticul cu entertainment-ul, jocul actorilor cu cel al măștilor. O călătorie prin lumea fermecată a pădurii, o reprezentaţie interactivă, muzicală, antrenantă, în care copiii au un rol participativ, devenind personaje şi... salvând primăvara! 

Este vorba despre bucuria pe care o descoperi în orice lucru şi întâmplare. Este primăvara din sufletul fiecăruia, pe care trebuie să o păstrezi, este bucuria de a fi!”, spune actriţa Varinia Mitrea, care s-a alăturat Taisiei Orjehovschi împreună cu Nadejda Dimitriu şi Tatiana Raeţcaia. O frumoasă întâmplare a adus-o din Urziceni alături de celelalte trei energice şi talentate basarabence, formând Hodoronktronk's World şi... ducând povestea mai departe. Dacă încă nu le-aţi cunoscut, vă aşteaptă astăzi la spectacolul lor, să vă poarte în lumea magică a „Zânei primăverii”!

 


0 comentarii