„Muschetarii” – 7 ani de aventuri pe scena „Puppets Occupy Street”!
PUPPETS STORY
„N-am ratat nici o ediţie şi sper să nu ratez până pe la 100 de ani!”, spune, râzând, Cristian Mitescu. Subtilei urări de viaţă lungă pe care o face „Puppets Occupy Street” îi adaugă apoi povestea Companiei „Muschetarii” cu care vine încă din 2014 la festival. A fondat-o în urmă cu 20 de ani, când numărai pe degete trupele de teatru independent din Bucureşti. Iar pe-atunci „tânărului d'Artagnan”, student la U.N.A.T.C. – secţia Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete, nici prin minte nu i-ar fi trecut câte şi ce frumoase aventuri teatrale vor urma! „Hansel şi Gretel” şi „Ograda muzicală” sunt cele mai recente dintre ele – două spectacole (cu câte trei reprezentaţii fiecare) de care copiii s-au putut bucura la festivalul de la Craiova. Dacă, din păcate, le-aţi ratat, regizorul Cristian Mitescu vă invită la Teatrul „Colibri”, cu care a colaborat în anii trecuţi şi în al cărui repertoriu se regăsesc alte două montări ale sale: „Vrăjitorul din Oz” şi „Zorro”.
„Eu am avut norocul să cresc într-un teatru”, îşi începe povestea Cristian Mitescu, referindu-se la Teatrul pentru Copii şi Tineret din Constanţa – pe-atunci „Elpis”, azi „Căluţul de Mare”. „De la vârsta de 6 ani, cea mai bună prietenă a mamei mele – Aneta Forna Christu, care a fost şi este o mare actriţă a României – m-a luat cu ea. Părinţii mei lucrau în ture şi atunci mergeam cu ea şi la repetiţii, şi la spectacole”. A crescut, aşadar, lângă o ambasadoare a teatrului de animaţie, „un păpuşar cu suflet de copil”; ce şanse erau ca drumul să-i fi fost altul? „Aveam microbul în sânge, cum s-ar spune, când am plecat spre Bucureşti”, recunoaşte Cristian Mitescu. A absolvit U.N.A.T.C. în 1999, iar mai târziu a urmat, tot aici, masteratul. În anul al III-lea de facultate a fost angajat la Teatrul Ţăndărică, unde a rămas aproape 20 de ani. Apoi a revenit la Constanţa, în teatrul copilăriei sale – de această dată ca regizor –, cu care colaborase vreme îndelungată şi pe scena căruia a montat în tot acest timp nu mai puţin de 12 spectacole.
Tot în anul al III-lea de facultate, Cristian Mitescu a pus bazele trupei „Muschetarii”. „Am înfiinţat-o împreună cu două colege, la iniţiativa unor impresari, care ne-au sugerat să facem un spectacol pe care să-l jucăm pentru copii la diverse evenimente. Iniţial, am fost trei membri, apoi s-a mai alăturat unul. Şi atunci s-a pliat foarte bine pe povestea muschetarilor şi aşa i-a rămas numele. Cred că suntem printre primele trupe de teatru independent din Bucureşti. Nu m-am gândit pe-atunci că o să ia aşa amploare fenomenul”, spune Cristian Mitescu, care este totodată actor, scenarist, prezentator şi realizator de programe TV.
La Craiova, „Muschetarii” au ajuns pentru prima dată în 2014, chiar la ediţia-pilot a Festivalului „Puppets Occupy Street”. Cristian Mitescu a continuat colaborarea cu Teatrul „Colibri”, pe scena căruia a realizat „Vrăjitorul din Oz”, adaptare după L. Frank Baum, cu premiera la 1 iunie 2015. A semnat scenariul şi regia, scenografia aparţinându-i Eugeniei Tărăşescu-Jianu, coregrafia – lui Ionuţ Sergiu Anghel, iar muzica – lui Alexandru Berehoi. Spectacolul îi are în distribuţie pe actorii Mugur Prisăcaru, Alis Ianoş, Cosmin Dolea, Emanuel Popescu, Daniel Mirea, Ionica Dobrescu, Rodica Prisăcaru, Adriana Ioncu şi Alla Cebotari. La 28 mai 2016, aici avea premiera alt spectacol după scenariul şi în regia sa: „Zorro”, cu actorii Cosmin Dolea, Geo Dinescu, Marin Fagu şi Adriana Ioncu (scenografia – Oana Micu şi Tiberiu Toitan, coregrafia – Ionuţ Sergiu Anghel, muzica – Alexandru Berehoi).
Alături de alte trupe de teatru din ţară, compania „Muschetarii” a rămas o constantă a Festivalului „Puppets Occupy Street”. „E ca o şampanie, efervescent! Şi de fiecare dată altfel! De aceea îmi şi doresc să revin, pentru că se întâmplă foarte multe lucruri, temele au fost diferite la fiecare ediţie. E nemaipomenit, abia aştept să vin în fiecare an!”, spune Cristian Mitescu. „Aici suntem ca o familie. În alte festivaluri de obicei se vine, se joacă şi se pleacă. Nu se discută, nu se socializează. E foarte important pentru artişti să relaţioneze – au un sistem de referinţă, văd ce fac şi ceilalţi colegi din ţară, îşi fac o părere despre ce se mai întâmplă cu acest fenomen numit teatrul de animaţie. În plus, e extraordinar să poţi să cunoşti şi să vezi jucând artişti din străinătate”, adaugă acesta.
Masquerade Edition 2020 a fost atipică, din cauza pandemiei renunţându-se la participările internaţionale ale artiştilor, iar impunerea regulilor de distanţare fizică a însemnat şi un număr restrâns de spectatori. „În anii trecuţi, la paradă erau zeci de mii de oameni, la spectacole era puhoi... Ediţia aceasta a fost diferită din cauza condiţiilor – mai puţini spectatori în spaţiile delimitate, cu distanţare fizică. Bine, noi, ca artişti, jucăm şi pentru doi oameni, dar eram obişnuiţi aici cu mult public”, mai spune Cristian Mitescu. Pentru micii iubitori ai teatrului de păpuşi, Compania „Muschetarii” a adus în festival cea mai recentă premieră a sa – „Hansel şi Gretel” – şi musicalul „Ograda muzicală”, ambele avându-i protagonişti pe Cristian Mitescu şi Marin Fagu.
Ca toţi artiştii, regizorul speră ca publicul să revină în număr cât mai mare în sălile de spectacol, în perioada următoare. Iar „Puppets Occupy Street” să redevină scenă internaţională, pe care se spun poveşti în atâtea feluri şi atâtea limbi. „Ca o şampanie, efervescent”!
„Hansel si Gretel” este un spectacol muzical, cu actori și păpuși. Pe tot parcursul spectacolului copiii empatizează cu cele două personaje principale și trăiesc cu sufletul la gură fiecare aventură a acestora. Cu bucurii, cu emoții, Hansel și Gretel reușesc să răspundă la mai multe întrebări ale micilor spectatori și să le explice ce înseamnă valorile familiale, dragostea, curajul, ambiția, frica, emoțiile. Pasărea măiastră, ca un adevărat psiholog, vine să clarifice situațiile, ea narează acțiunea la care a luat parte, pe alocuri schimbând povestea, așa cum deseori o fac povestitorii, însă cei doi prezentatori au mereu grijă să aducă acțiunea pe drumul cel bun, spectacolul fiind unul clasic de prezentare a poveștii așa cum a fost ea scrisă. Vrăjitoarea, personajul negativ, este unul comic. Ea cântă, dansează și gătește pentru cei doi copii. Muzica spectacolului este foarte antrenantă și ușor de reținut, iar scenografia reproduce atmosfera de basm.
„Ograda muzicală” este un spectacol interactiv, muzical și ritmat. Păpuşile sunt tip wayang, vesel colorate. Interacțiunea actorului cu păpușile încurajează publicul să intervină și să intre în lumea teatrului de animaţie. Toți protagoniștii sunt angajații aceluiași teatru. Rața – scenografa, Pisica Rica (coregrafa), Cățelu' Relu (regizor) sunt doar cateva dintre personajele care dau culoare acestei povești. Unde este o vulpe (Mița - Vulpiț̦a) trebuie să fie și un cocoș furat. Așa cum sugerează titlul, spectacolul este un musical (pentru copiii de peste 3 ani, cu durată de 45 minute).
Actor păpuşar, regizor, scenarist, prezentator şi realizator de programe TV, Cristian Mitescu este şi fondatorul Companiei de teatru „Muschetarii”, din Bucureşti, prezentă la Festivalul „Puppets Occupy Street” – organizat de Teatrul „Colibri” din Craiova – încă de la prima ediţie, din 2014.
Din 2012, a semnat scenariul şi regia spectacolelor „Gulliver”, „Pinocchio”, „Prinţ şi cerşetor”, „Punguţa cu doi bani”, „Spărgătorul de nuci”, „Povestea porcului” ş.a. la Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa. A jucat în spectacole regizate de Cristian Pepino („Play Shakespeare”, „Lampa lui Alladin”, „Dragostea celor trei portocale” – distins cu Premiul Still-Puck la Anima-Fest 2003), Silviu Purcărete („Cenuşăreasa”), Radu Dinulescu („Max şi Moritz”), Gabriel Apostol („Mica sirenă”), Alexander Hausvater („Galaxia Svejk”).
Teatrul i-a adus în palmares mai multe distincţii, între care Premiul pentru cel mai îndrăgit spectacol – Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi, Spania (Tolosa şi Sestao), Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii – Festivalul de Teatru Piatra Neamţ, ediţia a XX-a; Premiul de popularitate – Festivalul Internaţional al Marionetelor Rosete Aranda Mexic, 2006. Lista prezenţelor în festivalurile internaţionale se completează cu SUA, Columbia, Austria, Cehia, Germania etc.
Cristian Mitescu excelează şi în televiziune. În 2014, emisiunea „În curtea bunicilor”, al cărui scenarist şi prezentator a fost la TVR2, a obţinut premiul APTR. A participat la realizarea şi a fost prezentatorul unor celebre emisiuni TV pentru copii, printre care Tip-Top Mini-Top şi Kiki Riki Miki. Îl regăsim în Teatrul naţional radiofonic pentru copii, semnând scenariul şi regia mai multor piese: „Întâmplări la Polul Nord”, „Cavalerul jucăriilor”, „Prinţul fermecat”, „Povestiri din junglă” etc.
0 comentarii