„High La Teatru”! La teatru, storytelling şi desen...

PUPPETS STORY

 La Festivalul „Puppets Occupy Street” au fost, până acum, doar spectatori. Anul acesta, însă, s-au bucurat să fie și coordonatorii a două ateliere pentru copii: „Învăţăm să desenăm” şi „Storytelling Workshop”. Este vorba despre tinerii membri ai Asociaţiei Culturale „High La Teatru” din Craiova Alexandru Nica şi Bianca Motroc, cu care copiii s-au putut întâlni zilnic, între 25 august şi 1 septembrie, în Parcul „Nicolae Romanescu”. „Recunosc că în timpul facultății nu m-am gândit prea mult la lucrul alături de copii, deci aș putea spune că teatrul pentru copii m-a ales pe mine”, mărturiseşte Bianca Motroc. „Uimitoare pentru mine a fost receptivitatea celor mici, cu mult peste așteptări ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm”, adaugă Alexandru Nica.

„High La Teatru”. Ce înseamnă? Un îndemn. Şi o asociație culturală înfiinţată în Craiova la începutul anului 2018, din dorința de afirmare a unor tineri care au finalizat cursurile unei facultăți de teatru sau care încă studiază. Până în prezent se mândreşte cu două spectacole, realizate de actori profesioniști, absolvenți ai Departamentului de Arte din cadrul Universităţii din Craiova, şi cu organizarea a numeroase ateliere de teatru pentru copii și tineri. Şi, desigur, cu implicarea, pentru prima dată, în Festivalul „Puppets Occupy Street”!

«Eram la master la Cluj când această ramură a teatrului a decis că există un locșor în casa ei și pentru mine. La Cluj am lucrat pentru prima dată cu un grup de copii, când am creat un spectacol-experiment, iar din acel moment oportunitățile de a lucra cu ei au venit destul de des. Şi mă bucur că vin! Una s-a ivit și în momentul în care atelierele propuse de „High La Teatru” au fost selectate pentru festival», povesteşte Bianca Motroc. Tânăra actriţă este licenţiată a Universităţii din Craiova – Departamentul de Arte (2017) şi absolventă de masterat la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

Atelierul „Învăţăm să desenăm” s-a adresat copiilor între 5 şi 8 ani şi a fost conceput sub forma unui joc de tip monopoly, unde fiecare provocare câștigată le aducea diverse instrumente de desenat, pe care să înveţe să le folosească. „Atelierul, așa cum a fost propus în momentul înscrierii în festival, a fost diferit de ce am reușit să le propun copiilor în cele opt zile de desfăşurare, din cauza condițiilor actuale la care a trebuit să ne adaptăm. Era gândit astfel încât să existe multă interacțiune între ei, dar l-am regândit ca să poată să lucreze individual. Chiar şi aşa, a fost îmbucurător să observ entuziasmul lor”, a povestit Bianca Motroc, adăugând bucuria de a fi cunoscut „copii plini de imaginație şi receptivi”.

Aşa s-au dovedit a fi şi participanţii la „Storytelling Workshop”, coordonat împreună cu Alexandru Nica – copreședinte al Asociației Culturale „High La Teatru” şi absolvent al unui masterat în Arta Actorului la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. „Atelierul le-a oferit posibilitatea copiilor să devină actori pentru o zi. Personajul a fost reprezentat de masca pe care și-au dorit-o, iar după alegerea personajului am construit împreună o poveste în jurul acestuia. Copiii au fost încurajaţi să își folosească imaginația, atât în construcția personajului, cât și a poveștii. A fost o oportunitate pentru ei de a-şi dezvolta capacitatea de exprimare în public, întrucât ceilalți participanți, cât timp n-au avut rolul de actori, au fost spectatori”, a precizat Alexandru Nica.

„High La Teatru”, ne-au plăcut atelierele voastre! Deci, să ne mai spuneţi poveşti la Festivalul „Puppets Occupy Street”!


0 comentarii