„Ariel & Art Puppetry” (Târgu Mureş), în aventură teatrală cu Miska!

PUPPETS PLAY 

Şi spectacolul „Aventurile lui Miska” a ajuns în fața micilor curioși participanţi la „Puppets Occupy Street” – Masquerade Edition 2020, prezentat fiind de „Ariel & Art Puppetry” din Târgu Mureș. Mai exact, de Dániel Szabó şi Dezideriu Bonczidai, ambii actori ai Teatrului pentru Copii şi Tineret „Ariel”. S-au aflat pentru prima dată la festival, unde Miska s-a dovedit a fi un personaj ușor de îndrăgit prin vitalitatea şi voioişia sa. „Ne-au zis alţii ce fain e la Craiova. Au văzut spectacolul nostru şi ne-au încurajat să aplicăm. Auzisem mai demult de el, dar n-am ştiut că am încăpea şi noi în program...”. Au încăput. Şi cu 4 reprezentaţii încă!

Cum au fost „Aventurile lui Miska”? „Au fost multe şi bune, după 4 zile în 4 locuri diferite! Suntem în pandemie şi parcă oamenii au fost mai reţinuţi să vină la spectacole. Dar cei care au venit au fost foarte primitori. Copiii au fost deschişi şi foarte atenţi la Miska şi povestirile lui”, spune Dániel Szabó.
 
„A fost mai greu pentru că suntem obişnuiţi ca spectatorii să fie mai aproape de noi, inclusiv fizic, pentru că păpuşile sunt destul de mici. Dacă sunt mai aproape, cumva e mai familiar tot spectacolul. Aşa, cu toate regulile astea de distanţare fizică, parcă e mai dificilă comunicarea. Auzim mai greu şi reacţiile copiilor, iar acestea de obicei ne dădeau un ritm în timpul spectacolului”, adaugă Dezideriu Bonczidai.
 
Ambii au studiat la Universitatea de Arte din Târgu Mureş – unde Dezideriu Bonczidai continuă acum studiile doctorale –, iar de vreo 10 ani sunt colegi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel”. «Am colaborat mereu foarte bine pe scenă şi aşa a apărut ideea de a face împreună un spectacol stradal, pentru un Puppet Slam din capitală. Am avut o lună să-l pregătim şi atunci s-a născut primul episod din „Aventurile lui Miska”. A ieşit destul de bine. În februarie 2019 am fost în Bucureşti şi am câştigat primul loc, ceea ce ne-a motivat să adăugăm şi alte momente şi să creăm un spectacol întreg», povesteşte actorul Dániel Szabó.
 
O aventură teatrală în care publicul „Puppets Occupy Street” s-a lăsat atas şi în care sigur ar mai porni alături de „Ariel & Art Puppetry” şi cu altă ocazie...

În aventurile sale, Miska înfruntă Diavolul și chiar Moartea. Acțiunile sale sunt acompaniate muzical și punctate prin efecte sonore de Dániel Szabó. Vedetă de necontestat a teatrului de păpuși itinerant, Miska face parte din marea familie de artiști ambulanți, care de secole străbat în lung și-n lat drumurile europene păstrând, prin dialogul permanent cu publicul, o incredibilă vitalitate. („Ariel & Art Puppetry”)


 

0 comentarii