Poveste cu tâlc şi Tiki Riki Ta: „Ivan Turbincă”

PUPPETS PLAY

 Năzdrăvanul Ivan Turbincă din povestea cu tâlc a lui Ion Creangă este eroul uneia dintre poveştile care se spun, în această seară, în cadrul „Puppets Occupy Street”. Penultima seară, căci Masquerade Edition 2020 se apropie de final. Un spectacol interactiv despre alegerile pe care le facem în fiecare zi și puterea lor de a ne schimba viața, pe care ni-l prezintă Tiki Riki Ta (Cluj-Napoca). Mai precis, actorii Ion Iurcu şi Ina Chira. Puteţi vedea ultima dintre cele cinci reprezentaţii cu „Ivan Turbincă” aduse în festival în această seară, începând cu ora 19.00, în Piaţa „William Shakespeare”.

„Este a patra ediţie a festivalului la care vin. Şi o fac cu mare plăcere de fiecare dată. Abia aştept să ajung aici! Pentru că se creează o comunitate, se leagă prietenii multe. Şi e o atmosferă de lucru foarte plăcută. Plec de-aici de fiecare dată foarte obosit, dar şi foarte încărcat cu dorinţa de a face ceva, a merge în continuare, a construi”, mărturiseşte actorul Ion Iurcu.

Ion Iurcu este, de trei ani, actor al Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca. Înainte, a lucrat la Teatrul de Marionete din Arad, iar apoi, din 2001 până în 2006, a ales Cehia pentru a face teatru de păpuşi şi un masterat la Academia de Arte Frumoase din Praga. A revenit în ţară, iar în 2007 – într-o perioadă în care în România erau destul de puţine trupe de teatru independent – a înfiinţat Tiki Riki Ta. „Numele acesta sună jucăuş. Nu înseamnă nimic şi, în acelaşi timp, poate să însemne foarte multe. A fost o idee mai veche: voiam să fac trei personaje care interacţionează – pe unul îl chema Tiki, pe altul Riki şi pe celălalt Ta. Dar nu s-a mai materializat proiectul respectiv. A rămas însă numele trupei”, povesteşte Ion Iurcu.

Spectacolul „Ivan Turbincă” a fost realizat astfel încât să fie plăcut şi de înţeles atât pentru micii, cât pentru marii spectatori. „E interactiv şi cât se poate pe înţelesul tuturor, povestea având o temă pretenţioasă, totuşi – e vorba de viaţă, moarte, bine, rău, alegeri pe care le facem”, spune actorul clujean.

Unul dintre scopurile Tiki Riki Ta este promovarea lecturii, a plăcerii de a citi în rândul copiilor. Cu ceva timp în urmă, cărţile de poveşti şi teatrul de păpuşi erau nelipsite din viaţa lor. Din păcate, tot mai mult în ultimii ani sunt înlocuite de jocuri pe calculator, televizor şi tehnologia touchscreen, consideră Ion Iurcu. „Acum, cu toată tehnologia, copiii îşi pierd timpul. Dar asta vine cumva şi din educaţie. Pentru că, dacă de mici văd în jurul lor că lumea este interesată de lectură – părinţi, fraţi, prieteni –, li se trezeşte şi lor interesul. Dar, din păcate, în ziua de azi mulţi părinţi nu mai deschid nici ei o carte, după ce vin de la serviciu se aşează în faţa televizorului”. Soluţia: „Să insistăm! Să facem spectacole care să le deschidă apetitul pentru lectură. Şi să fim exemplu pentru ei!”, mai spune acesta.

„Ivan Turbincă” s-a bucurat de mare succes la Craiova, cu toate regulile pe care actorii a trebuit să le respecte în interacţiunea cu publicul. „Toată lumea era curioasă, anul acesta, ce se va întâmpla cu festivalul. Şi, totuşi, se poate juca. Publicul este dornic să vină la spectacole. E un pic mai complicat pentru noi... păpuşarii sunt obişnuiţi să se joace cu copiii. Acum a trebuit să ne înţelegem din priviri”, adaugă Ion Iurcu. Lumi noi pot descoperi cei mici, chiar şi în aceste condiţii, la spectacolele Tiki Riki Ta. Sau pot deschide o carte, acasă, împreună cu părinţii. Poate chiar „Ivan Turbincă”...

Când şi unde vă întâlniţi cu Tiki Riki Ta:

„Ivan Turbincă”

25 august, ora 20:00 – Piața „William Shakespeare”

26 august, ora 18:00 – Teatrul „Colibri”, esplanadă

29 august, ora 19:00 – Piața „Mihai Viteazu”

30 august, ora 19:00 – Teatrul „Colibri”, esplanadă

31 august, ora 19:00 – Piața „William Shakespeare”

1 comentarii

  1. Casino & Table Games at JM Sportsbook
    The 광명 출장마사지 new 김천 출장안마 Mohegan Sun Resort is 전주 출장안마 a brand new online gaming destination 수원 출장안마 in the entertainment capital of New York City. The property's 60,000 통영 출장안마 square foot gaming

    RăspundețiȘtergere