Un tărâm numit DOLLO şi 7 ani de poveşti la „Puppets Occupy Street”!
PUPPETS STORY
„Ce ne aduce aici în fiecare an sunt atmosfera, prieteniile pe care le-am legat şi provocările care se nasc în festival – de fiecare dată altă temă, deci o altă provocare! Şi asta ne stimulează creativitatea. Pentru că celelalte ediţii au fost internaţionale şi au venit păpuşari de pretutindeni, ne-am făcut o mulţime de prieteni... din Rusia, Bulgaria, Spania, Turcia. Cu cei din Brazilia şi acum păstrăm legătura! Altfel, noi n-am fi avut ocazia să îi vedem, e greu să ajungi peste tot în lume”.
Laura şi Adam Boboc vorbesc cu însufleţire, se completează unul pe celălalt, au bucuria amintirilor de la Craiova. Căci la „Puppets Occupy Street” vin încă de la începuturi, din 2014: „Nu am lipsit în nici un an, de la parada de început până la cea de final!”. E o plăcere să-i asculţi povestind despre întâlnirea cu teatrul (căreia îi datorează faptul că azi sunt şi parteneri de viaţă, nu doar de scenă!), şi despre Tărâmul Poveştilor – DOLLO, compania pe care au înfiinţat-o la Arad în urmă cu 15 ani, cu nume inspirat de băieţelul lor dolofan şi jucăuş!
La Masquerade Edition 2020, Tărâmul Poveştilor – DOLLO a adus două spectacole: „Petrecere cu clovni” şi „Turtiţa lăudăroasă”, pe care le mai puteţi vedea, duminică şi luni seara, în centrul oraşului. Cei doi actori coordonează şi un atelier la care copiii învaţă elementele de bază în lucrul cu marioneta şi care se desfăşoară în Parcul „Nicolae Romanescu”, zilnic, până pe 1 septembrie, inclusiv, între orele 11.00-13.00.
S-au cunoscut în 1997, la Şcoala Populară de Artă din Arad, unde făceau parte din trupa „Teatrul Veşnic Tânăr”, coordonată de profesoara Emilia Dima Jurca, cea care, de-a lungul anilor, a atras în jurul său generaţii de tineri – pe-atunci aspiranţi la profesia de actor, azi mulţi cu carieră în domeniu.
Pentru că iubea nespus de mult copiii, Laura Boboc urmase şcoala pedagogică, preda şi nici prin gând nu-i trecea că într-o bună zi va ajunge la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Adam Boboc se pregătea să dea admitere la Filosofie. A picat. „Dar de ce ţii tu neapărat la Filosofie, că nu e de tine... De ce nu faci teatru?”, i-a spus profesoara sa. Şi a făcut. A fost admis, în Bucureşti, la U.N.A.T.C. – Facultatea de Teatru, Secţia Păpuşi-Marionete, şi a absolvit în 2005. „Am avut marea şansă să lucrez cu doi mari regizori – Cristian Pepino şi Victor Ioan Frunză. Şi atunci am observat că se face filosofie şi la teatru! Chiar dacă e teatru de păpuşi, filosofia poate fi foarte adâncă! Mai ales discuţiile pe tema interpretării, a personajelor... Asta m-a determinat să rămân în continuare pe acest drum al artei animaţiei”, povesteşte Adam Boboc.
În ultimii doi ani de facultate, a colaborat cu Teatrul Ţăndărică şi cu câteva trupe de teatru indepenent, însă n-a mai putut continua aici. „Odată ce am părăsit căminul studenţesc, condiţiile materiale erau grele... Salariu mic la teatru şi chiria mare oriunde! Avem şi un copil mic, aşa că a trebuit să ne reîntoarcem acasă”, îşi aminteşte. Nu a găsit nici un post disponibil la Teatrul din Arad, unde mai lucrase înainte de U.N.A.T.C. Alternativa a fost ca Laura şi Adam Boboc să pornească activitatea artistică pe cont propriu, bazându-se pe ce ştiau să facă cel mai bine: să îi iubească pe copii şi să li se dedice întrutotul.
Aşa a apărut, în urmă cu 15 ani, DOLLO – trupa de teatru de animație cu care cei doi au ajuns la sufletul atâtor spectatori prin reprezentaţiile cu păpuşi şi marionete. Azi rememorează cu drag povestea începuturilor şi îndeosebi a numelui ales – unul cu „semnificaţie aparte”, după cum mărturiseşte Laura Boboc. „Băiatului nostru, când era mic, toată lumea îi spunea Dolofanul, Dolo, Dololică. Era atât de energic, de jucăuş! Prima dată folosisem acest nume în colaborările cu trupele independente din Bucureşti. În plus, „doll” în engleză înseamnă păpuşă... păpuşa de jucărie». Şi DOLLO i-a rămas numele până azi!
„Când am înfiinţat compania, ne-am dorit să creăm un teatru care să meargă către public, nu ca o concurenţă cu instituţiile, cu sala de spectacole. Ci să dăm reprezentaţii în diverse spaţii neconvenţionale, în zone în care teatrul pătrunde mai greu. În sate am jucat şi pentru 3-4 copii. Nu vă spun cu câtă bucurie ne-au primit!”, povesteşte Adam Boboc. De-a lungul timpului, Tărâmul Poveştilor – DOLLO s-a regăsit în parteneriate educative, pe scena artei animației alături de alți mari păpușari români, în diverse colaborări cu instituţii de cultură şi educaţie din ţară. Din 2014, îşi aduce scena ambulantă şi la „Puppets Occupy Street”, scriind istoria începuturilor festivalului alături de alte câteva trupe independente. „E o mare bucurie să revenim aici! Publicul e minunat, copiii abia ne aşteaptă! Înainte cu o săptămână, două să înceapă festivalul, ei deja ne caută în spaţiile cunoscute şi întreabă când vin atelierele cu marionete. Anul trecut, câţiva copii ne-au adus cadouri. Au venit şi cu prăjituri, cu gogoşi, apă... a fost extraordinar!”, spune Laura Boboc, cu o enormă bucurie în glas.
Anul acesta s-au temut însă că lucrurile se vor schimba, ţinând cont de toate măsurile impuse de pandemie, inclusiv distanţarea fizică. „Am venit cu inima strânsă la spectcaole, pentru că nici noi nu ştiam cum o să fie cu măşti, cum o să ne uităm la public, cum o să ne privească copiii pe noi. Pentru că nu ne putem apropia de ei ca înainte, să ne îmbrăţişăm... Dar fiecare a înţeles şi comunicarea a rămas, dar la alt nivel. Iar spectacolele sunt la fel de bine primite şi trăite”, afirmă actorul arădean. „Copiii au stat atât de frumos... ca în sala de spectacol! Nu ne-am aşteptat la aşa ceva. Şi au venit într-un număr atât de mare... n-au mai fost scăunele pentru ei, la un moment dat. Foarte ascultători! Au urmat toate indicaţiile voluntarilor!”, completează Laura Boboc.
Pentru Masquerade Edition 2020 au pregătit special spectacolul interactiv „Petrecere cu clovni”, ultimele două reprezentaţii urmând să aibă loc mâine, 30 august (Piaţa „William Shakespeare”, ora 20.00), şi luni, 31 august (Piaţa „Mihai Viteazu”, ora 21.00). Invită însă micii spectatori şi la o plimbare alături de cele mai cunoscute şi îndrăgite personaje din poveşti, în spectacolul „Turtiţa lăudăroasă”. Totodată, îi aşteaptă zilnic, pe tot parcursul festivalului, la atelierul „Micul marionetist”, unde învaţă elementele de bază în lucrul cu marioneta: diferire tipuri de mers, dans, cântat şi cum să comunice prin intermediul acesteia.
Ca mai tuturor artiştilor invitaţi, bucuria „Puppets Occupy Street” le este umbrită însă de incertitudinea zilei de mâine, în plină pandemie. „E un privilegiu să fii artist independent, dar înseamnă şi o responsabilitate şi un mare sacrificiu, pentru că trebuie să ai grijă de tot. E şi un avantaj, e şi un dezavantaj. Este o mare instabilitate, mai cu seamă am resimţit-o acum, când s-a înschis orice activitate, nu s-au mai dat spectacole. Iar noi, dacă nu lucrăm, nu supravieţuim. Să vedem, în asemenea situaţie, când se ridică probleme legate de siguranţa actorului şi a publicului, cum mai pot rezista companiile independente...”, spune Adam Boboc. Laura Boboc îşi păstrează însă optimismul: „Cred că o să trecem cu bine şi peste situaţia asta. Vom găsi soluţii. Cum s-au găsit şi pentru organizarea acestui minunat festival!”. Şi, cu aceeaşi însufleţire în glas, începe să facă planuri pentru o viitoare ediţie: „Mi-ar plăcea să realizăm un spectacol cu foarte mulţi artişti... să fim 10-20 în scenă! Şi cu păpuşi foarte mari!”...
Când şi unde vă întâlniţi cu Tărâmul Poveştilor – DOLLO:
„Petrecere cu clovni”
25 august, ora 21:00 – Piața „Mihai Viteazu”
26 august, ora 20:00 – Teatrul de vară, Parcul „Nicolae Romanescu”
28 august, ora 20:00 – Teatrul „Colibri”, esplanadă
30 august, ora 20:00 – Piața „William Shakespeare”
31 august, ora 21:00 – Piața „Mihai Viteazu”
Doi clovni buclucași se pregătesc de petrecere. Lucrurile însă nu decurg la început atât de bine cum și-au propus. Ajutați de copii și de marionete, reușesc în cele din urmă să dea o petrecere pe cinste.
„Turtița lăudăroasă”
25 august, ora 19:00 – Piața „Mihai Viteazu”
26 august, ora 18:00 – Teatrul de vară, Parcul „Nicolae Romanescu”
28 august, ora 18:00 – Teatrul „Colibri”, esplanadă
30 august, ora 18:00 – Piața „William Shakespeare”
31 august, ora 19:00 – Piața „Mihai Viteazu”
O turtiță năzdrăvană și foarte lăudăroasă, după ce a fugit de sub fereastra unde o pusese moșul la răcit, și-a pus în gând să cutreiere toată lumea și să păcălească pe oricine întâlnește în cale. Astfel, a făcut haz de un biet iepuraș, de lupul cel rău și fioros și de un ursuleț căutător de miere. În cele din urmă l-a întâlnit pe domnul vulpoi și a încercat să îl păcălească și pe el, dar l-a păcălit atât de bine încât... a ajuns în burta acestuia!
Atelier „Micul marionetist”
25 august – 1 septembrie, orele 11:00-13:00 – Parcul „Nicolae Romanescu”
0 comentarii